Fejlesztések és Zöldprogram

2021-ben egy sor olyan beruházást hajtunk végre, mellyel a termelés kapacitását tudjuk növelni, felhasználva a legmodernebb technológiákat – ezzel biztosítva magas színvonalú termékek előállítását, melyek egészségesek és a legmagasabb élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelelnek természeti adottságaink tiszteletében a lehető legjobb munkakörnyezetben.

A tejátvételi labor, a jégvíz-rendszer, a fordított ozmózisos sűrítő üzem, valamint a saját szennyvíztisztító is szerepel az Óvártej Zrt. rövid- és középtávú fejlesztési programjában – számolt be róla Hencz Zsolt projektmenedzser. „Az új tejátvételi labor épületgépészeti munkái már zajlanak, a 170 négyzetméter alapterületű új komplexum ergonómikusabb munkavégzést tesz lehetővé, és kialakítunk egy pihenőhelyiséget is a sofőrök számára” – mondja a szakember.

Ezzel párhuzamosan már zajlanak a munkálatok a harmadik mozzarella-sort befogadó üzemben is. A mosonmagyaróvári gyáregység területén már áll az acélszerkezet és rövidesen helyükre kerülnek a szendvicspanelek és kezdődhet a műgyanta padlózat kialakítása is. 

„Az új jégvízrendszer előkészítése már javában zajlik. A 2000 kilowatt hűtő kapacitású hálózat elektromos infrastruktúrájának kivitelezését is megkezdtük már” – folytatja Hencz Zsolt, aki arról is beszámolt, hogy a fordított ozmózisos elven működő 245 négyzetméter alapterületű új sűrítő üzem statikai tervei is elkészültek már. „Mindezzel jelentős kapacitásbővülés mellett 30-40 százalékos energiamegtakarítást tudunk majd elérni” – így a projektmenedzser. 

Az Óvártej Zrt. középtávú tervei között szerepel a saját szennyvíztisztító rendszer megépítése is. Az előkészítési fázisban tartó fejlesztés több ütemben valósulhatna meg. A szükséges műtárgyak megépítése után kerülhetne sor a fizikai-kémiai előtisztitást végző egység beüzemelésére, ezt követné a biológia tisztítóberendezések elhelyezésére. Az ivóvízminőséget produkáló saját rendszer az Óvártej Zrt. középtávú zöldprogramjának egyik legfőbb célkitűzése.