A jogász végzettségű Kacz Ivett 2012-ben vette át a malomsoki Extra-Tej cégcsoport vezetését.
A korábban 23-24 literes napi fejési átlag mostanra 35-38 literre emelkedett, sőt, idén elérte a 40 literes átlagot is. A jelenleg egyöntetűen holstein-fríz fajtából álló malomsoki állomány növendékkel együtt mintegy 2300 állatból áll, ebből 1050 a fejős tehén. A cégcsoport közel 2 ezer hektáron gazdálkodik, az itt termelt takarmány fedezi az állatok szükségletét, és még értékesíteni is tudnak belőle.
Kacz Ivett regnálása alatt több fejlesztésre is sor került, a borjúnevelőben bevezették az új-zélandi fejlesztésű „Milk bar” elnevezésű cumis itatót, amivel a borjak nyelőreflexe természetes módon alakul ki, gyorsabb kérődzővé válást és egyszerűbb csoportos tartást tesz lehetővé, mint a közismert vödrös borjúitató.
Kacz Ivett további fejlesztéseket is tervez, a szarvasmarha-telepek korszerűsítésére kiírt pályázaton egy 500 férőhelyes robotizált istálló építésére vállalkozott.
A jelenleg a növénytermesztéssel együtt 20 főt foglalkoztató gazdaság öt év óta stabil beszállítója az Óvártej Zrt-nek.
Szákszend alig 1500 lakosú község. A holland Willelm Albers és felesége Jolien 2008-ban kezdtek itt gazdálkodni. A németalföldi családi gazdaságban felcseperedő fiatalember saját bevallása szerint a „sok jó föld és a jelentős mezőgazdasági hagyomány” miatt választotta második hazájának Magyarországnak ezt a fertályát.
Az elmúlt 12 évben magyarul szinte akcentus nélkül megtanuló Albers 150 szarvasmarhával kezdte, mára 730 tejelő tehenet számlál az alapállománya, de a szaporulattal együtt 1400 jószágot tart el a tömegtakarmányt 450 hektáron megtermelő szákszendi gazdaság.
Albersék gazdaságában a Magyarországon jól ismert Holstein-fríz, a holland Meuse-Rhine-Yssel és a svéd vöröstarka fajták genetikai állományával is rendelkező tehenei napi 20 ezer liter magas minőségű tejet adnak. A speciális keresztezésű állomány, amellett, hogy tejmennyiségben felveszi a versenyt a fajtatiszta tehenészetekkel, Albers szerint jóval ellenállóbb a betegségekkel szemben. A tehenek „masszívabbak és strababíróbbak”, mint a tisztavérű tejelő fajtákhoz tartozó társaik. Tejük pedig bőven eléri a legmagasabb minőséget. Nem véletlen, hogy a jelenleg a növénytermesztéssel együtt 20 főt foglalkoztató gazdaság öt év óta stabil beszállítója az Óvártej Zrt-nek.
Mosonmagyaróváron évtizedek óta az extra minőség garanciája a Darnózseliről szállított tej.
Az Öreg-Dunától és a Mosoni-Dunától szinte egyenlő távolságra, a Szigetköz kellős közepén található település határában 800 hektáron gazdálkodó Darnózseli Agrár Zrt. tehenészetének 500 holstein-fríz tehene átlagosan napi 10 ezer liter „alapanyaggal” járul hozzá az Óvártej Zrt. sajtgyártásához.
„A zömmel helyben megtermelt takarmányon tartott, ezért megbízhatóan 3,7 százalékos zsír- és 3,5-3,6 százalékos fehérjetartalmú tejet adó állomány további 500 egyedet számláló, saját tenyésztésű szaporulattal egészül ki Darnózselin” – mondja a részvénytársaság napi irányítását édesapjától pár éve átvevő Tóth Adél.
Az ezres telep rövidesen tovább bővül, az Óvártej Zrt-vel közösen tervezett bővítés keretében: várhatóan a következő évben valósul meg az a nagyszabású beruházás, amelynek során új, pihenőboxos, tágas és modern istálló-komplexum épül, lehetővé téve a tejelő létszám 650-re növelését a következő három évben. „A modernizáció azt is lehetővé teszi, hogy a bővülő állományt a jelenleg foglalkoztatott 19 dolgozó is el tudja látni” – vázolja a jövőt Tóth Adél. Mint mondja, az állatjóléti fejlesztésekkel is járó beruházás tovább növelheti a tej minőségét és mennyiségét is, miközben a jószágok kényelme és egészsége is biztosított.
„Korábban is rendszeresen megleptük dolgozóinkat óvártejes sajtcsomagokkal, az Ínyenc volt az egyik sláger, de mostanában már a mozzarella is nagy kedvenc a dolgozóink, nyugdíjasaink körében” – mondja Tóth Adél. Aki saját bevallása szerint a Mosonmagyaróváron készített mozzarella miatt szokott rá az otthoni pizzasütésre is, mert mint mondja, ezzel a sajttal igazi olasz ízeket képes varázsolni szerettei számára.
Legfrissebb bejegyzéseink Instagram oldalunkon.
Csatlakozz Magyarország egyik legrégebbi sajtgyártó cégéhez, családjához!
Az aktuális pozíciók megtekintéséhez látogass el a DOLGOZZ VELÜNK menüpontba, vagy kattints az alábbi gombra!
Telefon:
(+ 36 96) 801 365
E-mail:
hr2@ovartej.hu