Családbarát munkahelyet tanúsító védjegyet szerzett az Óvártej Zrt.

A családbarát munkahely cím elnyerésével az Óvártej Zrt. 2023-ban továbbra is számos kezdeményezéssel igyekszik támogatni alkalmazottait mind szakmai, mind személyes életükben. Az intézkedések célja a munkahelyi és családi élet egyensúlyának megteremtése, valamint a dolgozók jólétének és elégedettségének növelése.

Az Óvártej Zrt. a munkavállalók karrierfejlődésére is hangsúlyt fektet. Különböző képzési és mentorprogramokkal segíti a dolgozókat szakmai tudásuk és készségeik fejlesztésében. Emellett a vezetőség is nyitott a párbeszédre, és rendszeresen szervez munkahelyi eseményeket, ahol az alkalmazottak kifejezhetik véleményüket és javaslataikat. A vállalat rendszeresen szervez családi eseményeket és programokat, hogy erősítse a munkatársak közötti kapcsolatokat és támogassa a családokat. Az Óvártej Zrt. hisz abban, hogy a harmonikus munkahelyi légkör és a családi élet összehangolása pozitív hatással van mind az alkalmazottakra, mind a vállalat teljesítményére. A családbarát politikák és kezdeményezések bevezetése révén az Óvártej Zrt. igyekszik példát mutatni a munka és magánélet egyensúlyában, és ezzel hozzájárulni a munkavállalók boldogságához és elégedettségéhez.

Az alábbiakban Carlo Volpe igazgató úr válaszolt kérdésekre, ahol olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.  

– Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?

Az első ok az, hogy mindig is szerettem a sajtot, és szerintem nincs szebb munka annál, mint olyasmit csinálni, amiért szenvedélyesen rajong az ember. Gyerekkoromban édesapám néha elvitt vidékre néhány juhászhoz, hogy frissen készült ricottát ehessek. Tehát a sajt és a tejtermelés mindig is valami nagyon ismerős dolog volt.

– Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?

Sok olyan kisebb-nagyobb döntést hozok nap mint nap, ami miatt elégedetten megyek haza az elvégzett munkámmal. A legfontosabb az volt, hogy megőriztem a hidegvéremet a Covid kitörésekor, amikor egész Európa egyik napról a másikra megállt. A beszállítók istállóiból folyamatosan érkezett a tej, de a vevők nem rendeltek már semmit. Mi kitartottunk, megtartottuk a szállítási szerződéseket és a munkaszerződéseket is. Néhány hónap múlva minden újraindult, és túljutottunk egy nagyon feszült időszakon.

– Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán tudott építeni a szervezet életébe?

Az egyénekre való összpontosítás. Nem számokról, fejekről beszélni, hanem nevekről, történetekről. Minden munkavállalónak megvannak az erősségei és gyengeségei, a cégben és a csapatban betöltött szerepe. A szerződésben meghatározott feladat elvégzésén kívül sokan sok más feladatot is ellátnak, anélkül, hogy észrevennék: van, aki mindenkit jó kedvre derít, van, aki a legnehezebb problémákat oldja meg, van, aki a legproblémásabb kollégákkal is képes kommunikálni.

– Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?

Ez egy áttekintés, nem csak egy feladat. Először is mindig gondolunk arra, hogy bizonyos döntések milyen hatással lehetnek a munkavállalók magánéletére. Mert ha ők jól vannak, akkor a munkájuk minősége is javul. A második, hogy a vállalatra úgy gondolunk, mint egy nagy családra, anélkül, hogy túlzásba vinnénk a retorikát. A döntések jóságának lakmuszpapírja az, ha a dolgozók büszkén beszélnek a családban arról, hogy az Óvártejnél dolgoznak.

– Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

Nehéz megmondani, de az egyik, amire emlékszem, hogy láttam a változást egy fiatalemberben, aki úgy került a céghez, hogy nem igazán értette, mit jelent dolgozni. Kezdetben legalább három munkakört váltott, mire megtalálta a számára megfelelőt, és úgy tűnt, hogy hamarosan távozni készül. Aztán maradt, és valahányszor csak látom, mosolyog az arcán.

– Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

A legkönnyebben kézzelfogható a kisgyermekes anyáknak szóló egyszeri hatórás műszak. Egy olyan vállalatnál, ahol évtizedek óta három műszakban dolgoznak, ez eleinte megvalósíthatatlannak tűnt. Az igazságtalansággal határos. Emlékszem, hogy volt némi ellenállás. Aztán ez normális dologgá vált, amiből nemcsak az újonnan érkezők, hanem a szülési szabadságról visszatérő alkalmazottak egy része is profitált.

– A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

Ha a családra gondolok, a legfőbb gondom azokért a fiatalokért van, akik még nem alapítottak családot. A tanácsok helyett inkább ezt a kérdést szeretném feltenni: „Munkaadóként hogyan tudjuk segíteni a fiatalokat abban, hogy stabil, nyugodt, lehetőleg gyermekbarát családot alakíthassanak ki?”.

– Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?

Az első feladat, hogy ne veszítsünk időt a munkahelyen, amit munkaidő után kell bepótolni. Még egy vezető beosztású személy esetében is, bizonyos számú munkával töltött óra után az agy nem tud olyan produktív lenni, mint frissen. Ezért jobb, ha jól koncentrál, keményen dolgozik, majd időben hazamegy, hogy mással is foglalkozhasson. A másik fontos dolog, hogy szellemileg ott legyünk jelen, ahol éppen vagyunk: otthon ne gondoljunk a munkára, és a munkahelyen ne gondoljunk a családnak szánt feladatokra. Nem mindig sikerül, de ez egy olyan cél, amire törekedni kell.

– Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül szeretne vezetni ‘házon belül’?

Van, igen, de erről a megvalósítás után szeretnék beszélni.

– Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

Erre nem tudok válaszolni. A lámpás dzsinnek csak a közel-keleti mesékben léteznek, és nagyon gyakran az utolsó kívánságnál történik valami, ami az előzőeket semmissé teszi. Mondjuk inkább azt, hogy egyre több alkalmazottat, munkást szeretnék főszereplőként látni. Nagyon gyakran vannak csodálatos ötleteik, amelyeket nehezen tudnak elmondani a kollégáiknak és a feletteseiknek. Itt, ha tehetném, mindenkinek egy kicsit több bátorságot adnék, hogy olyan ötletekkel álljon elő, amelyekkel javíthatná a saját és a kollégái munkáját.