Engedj utat a kreativitásodnak!
Receptek

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 + 1 tojás sárgája (a második a tetejük megkenéséhez)
  • 3 dkg élesztő + a felfuttatásához 1,5 dl tej és kevés cukor
  • 15 + 5 dkg Óvári sajt finomlyukú reszelőn lereszelve
  • tetejére ízlés szerint durvára őrölt só és / vagy köménymag

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük a tejfölt, a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt, a 15 dkg reszelt sajtot és a sót.

Kézzel, vagy robotgéppel sima, közepesen lágy állagúra gyúrjuk a tésztát. Szükség esetén tejjel lágyíthatjuk vagy liszttel keményíthetjük.

Keleszteni nem kell, viszont lisztezett deszkán (vagy szilikonlapon) kinyújtjuk-félbehajtjuk és négyszer-ötször megismételjük ezt a mozzanatot. A végén 2 cm vastagra nyújtjuk. A tészta tetejét hosszúpengés éles késsel bekockázzuk.

Most elvileg a szaggatás következne, de a velejáró macera és a maradék tészta újragyúrása-nyújtása miatt 2 x 2 cm-s kockákra is vághatjuk.

Lapos tepsire sütőpapírt terítünk, egymástól legalább 2-3 cm távolságra helyezzük őket. A tetejükre tegyünk 1-1 csipet sajtot, ízlés szerint mehet rá durvaszemű só és köménymag is.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük – légkeveréses sütőben 150 fokon - és a pogácsákat aranyszínűre sütjük.

© 2015 Óvártej Zrt. - 9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány utca 15. - (+36 96) 577-180