Engedj utat a kreativitásodnak!
Receptek

Edámi sajttal készített körtedesszert

Hozzávalók: 

  • 4 db félig-kemény télikörte
  • 1 üveg vörösbor
  • 2-3 evőkanál méz
  • 25 dkg füstölt Edámi sajt
  • 2 dl tejszín
  • 4 dkg liszt

A körtéket meghámozom (a szárukat rajtahagyom) és hosszában a csészelevelektől a szár irányában 4 helyen majdnem végig bemetszem, de vigyázok, hogy stabilan egyben maradjanak.

Beleteszem egy akkora lábasba, amiben éppen elférnek és felöntöm annyi vörösborral, hogy éppen ellepje. Belekanalazom a mézet és lassú tűzön puhulásig főzöm a körtéket vigyázva, hogy annyira ne puhuljon meg, hogy szétessen.

Egy tepsibe vagy tűzálló tálba sütőpapírt teszek és belefektetem a körtéket úgy, hogy a bemetszések merőlegesen legyenek a tepsi aljára.

A sajtot nem túl vékonyan felszeletelem és minden körte-bemetszésbe egy-egy szelet sajtot dugok, ettől a körték legyezőszerűen kicsit szétnyílnak.

200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm, vigyázva, hogy a füstölt sajt csak piruljon és ne égjen meg.

A mézes vörösbort, amiben a körték sültek a liszttel elkevert tejszínnel behabarom, és lassú lángon besűrítem, a sült körtét ezzel a szósszal tálalom.

Ezt az ételt előző nap szoktam elkészíteni úgy, hogy a körték megsütésén kívül mindent megcsinálok. Így a mézes-boros-tejszínes szósz hűtőhideg lesz, miközben a frissen megsült körték forróak, így még izgalmasabb ez a desszert.

© 2015 Óvártej Zrt. - 9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány utca 15. - (+36 96) 577-180