Engedj utat a kreativitásodnak!
Receptek

Fehérboros-tejszínes sajtleves chilivel

Hozzávalók: 

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl friss, aromás fehérbor (pl: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres)
  • 7 dl alaplé, ennek hiányában vízből és leveskockából is készíthetünk alaplevet
  • 20 + 3 dkg reszelt Edámi sajt
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2-3 db kisebb friss chilipaprika
  • ízlés szerint pár csepp chiliolaj, vagy hidegen sajtolt olivaolaj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 4 kis szelet rozskenyér

A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, folyamatos kevergetés mellett, hogy ne csomósodjon, hozzáadjuk a bort. Visszahúzzuk a tűz fölé, 1-2 percig forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Felöntjük az alaplével amikor forrni kezd, belekeverjük a 20 dkg reszelt Edámi sajtot. Homogén állagúra főzzük.

A tűzről levéve hozzáadjuk a főzőtejszínt és a szerecsendiót. Tányérba szedjük, megszórjuk a felkarikázott chilivel és/vagy a tetejére csöpögtetünk még chiliolajat. Ha valaki nem csípősen szeretné, akkor a leves tetejét locsoljuk meg egy kanál olivaolajjal.

A rozskenyereket megpirítjuk, a tetejüket bőségesen megszórjuk a maradék sajttal és a leves tetejére helyezzük.

© 2015 Óvártej Zrt. - 9200 Mosonmagyaróvár, Alkotmány utca 15. - (+36 96) 577-180